Metalenbelasting

Bij mij kwam een vrouw van 48, met een reguliere diagnose contact-eczeem op haar gezicht.

Het begon onder haar ogen, werd heel erg rood en jeukte veel. Van haar huisarts kreeg zij een hormoonzalf voorgeschreven. Deze smeerde ze op haar gezicht met als resultaat dat haar hele gezicht in eczeem uitbarstte. Ze werd direct doorverwezen naar een dermatoloog, die haar vetzalf gaf. Het eczeem bleef, verergerde niet. Alleen de jeuk werd alsmaar erger. Op haar verzoek werd ze getest of zij mogelijk van binnen uit een allergie zou hebben. Deze testen wezen niets uit.

In mijn onderzoek bemerkte ik een dysfunctie in de alvleesklier en het bindweefsel. Het verband tussen de twee organen is een complex systeem, maar het duidde duidelijk op een verstoring in de metalenhuishouding, in dit geval op een overbelasting.

Het bindweefsel is van essentieel belang voor de voeding naar en afvoer van parenchymcellen (weefselcellen). Een stoornis kan gelegen zijn in de aanwezigheid van verscheiden factoren, waaronder zware metalen.

Ik kwam uit op een verstoring van de koperstofwisseling. Een oorzaak is niet altijd heel duidelijk en perse makkelijk op te sporen. Toch wilde ik een paar dingen uitsluiten. Mevrouw had 5 jaar geleden een bestralingskuur gehad voor borstkanker. Zij heeft een overgevoeligheid voor metalen, die zich uit in het zwart worden van haar huid bij het dragen van een riem, draad in haar beha of sieraden.

Op mijn vraag of zij een multi-vitaminen/mineralen complex gebruikte, bleek dat zij een Glucomsamine preparaat met aanvullend Koper slikt. Zij had het gelukkig meegenomen en het stoorde inderdaad.

Een antogonist van Koper is Zink, die ook in veel hormoonzalf voorkomt, hetgeen gelijk de heftige reactie na gebruik van de hormoonzalf verklaarde.

Ik heb een homeopatische Koperbinder ingezet, een anti-oxidant samen met geelwortel, samen met een voedingsadvies om voeding die veel metalen bevat te vermijden.

Na een week was de heftige jeuk verdwenen. Langzaam trok het eczeem weg en na 6 weken was zij klachtenvrij. We hebben de anti-oxidanten voortgezet, zij let nu nog op om niet teveel tarwe te eten. Zonder klachten zullen we over 6 maanden weer een controle consult doen.

Hieruit blijkt duidelijk dat Multi-vitaminen en preparaten niet per se “Baat het niet, schaadt het niet” zijn. Voor ieder persoon is de werking anders. Wanneer je met heel veel kogels schiet, kun je een keer raak schieten. Laat daarom liever door een deskundige checken wat je precies nodig hebt.